Oisterwijk, 15 februari 2019

Intensieve veehouderij

Algemeen Belang ging en gaat voor duurzame groei, dat staat ook in ons verkiezingsprogramma. Meerdere partijen geven aan voor duurzame groei te zijn. Tijdens het debat over het klimaatakkoord in de tweede kamer gaf het kabinet aan ook voor deze richting te kiezen. Een feit is wel dat de boer ook rechten heeft en wij deze niet kunnen veranderen. De boer heeft ook plichten, een strakke handhaving van de OMWB is op zijn plaats, het bedrijf moet zich aan alle afspraken houden, de normen van de GGD tellen maar ook de veestapel en mestafvoer moet strak geregeld zijn.

In het raadsvoorstel stelt het college voor kader stellend beleid op te stellen hoe om te gaan met de intensieve veehouderij alleen in de nabijheid van de kernen.

De ontwikkelingen binnen de gemeente Oisterwijk vragen nu om een duidelijk beleid hoe om te gaan met de intensieve veehouderij in heel de gemeente Oisterwijk.

Algemeen belang heeft dan ook een amendement ingediend met de volgende overwegingen:

  • Er zijn verschillende opvattingen over de ontwikkeling van de (intensieve) veehouderij.
  • Hiervoor is een zorgvuldig besluitvormingsproces nodig over hoe om te gaan met de (intensieve) veehouderij waarbij speciale aandacht wordt gevraagd voor de veehouderijen in de nabijheid van de kernen.
  • Voor een goede besluitvorming eerst het kaderstellend beleid van de (intensieve) veehouderij met hierin opgenomen de veehouderijen in de nabijheid van de kernen wordt vastgesteld.
  • Dit beleid vormt de beste juridische basis voor verder uitvoerend beleid.
  • Er moet een versnelling plaatsvinden in de transitie naar een vitale, toekomstbestendige en duurzame veehouderij, die maatschappelijk geaccepteerd en gewaardeerd wordt.

Het besluit is dat het college de opdracht heeft om een kader stellend beleid op te stellen hoe om te gaan met de intensieve veehouderij in de Gemeente Oisterwijk met hierin opgenomen de veehouderijen in de nabijheid van de kernen. Ons amendement werd unaniem aanvaard door de raad. Wij zijn blij dat de neuzen van de andere partijen dezelfde kant op staan en met ons meegaan om een kader stellend beleid op te stellen voor heel de gemeente Oisterwijk.

Wanneer jij mee wilt praten over de intensieve veehouderij in onze gemeente kan dit altijd. Neem hiervoor contact op met ons raadslid Marieke Dujardin-Stork via het algemene e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.